09.00 - 17.00 h

Ponedjeljak - Petak

Horvatova 82

10010 Zagreb

+385 1 6449 015

kontakt@eos-nekretnine.hr

Compare Listings

Nemojte gubiti živce: što trebate znati o kupovini dugova u srednjoj i istočnoj Europi

Nemojte gubiti živce: što trebate znati o kupovini dugova u srednjoj i istočnoj Europi

Svjetska financijska kriza i prateća recesija potpuno su promijenile europsko tržište loših kredita. Zemlje srednje i istočne Europe trenutno su žarišta u kojima se predviđa još veći rast u 2018. godini. Direktor Marwin Ramcke objašnjava EOS-ovu strategiju za postizanje uspjeha na ovom iznimno cikličnom tržištu.

Nakon procvata pozajmljivanja, nastupila je financijska kriza

„Povećani trgovinski rast potaknut je tržišnim uvjetima, kao i njegovom strategijom. Bolje rečeno, potaknut je našom strateškom fleksibilnošću za prihvaćanjem tržišnih prilika”, objašnjava Ramcke.

Nakon procvata pozajmljivanja u istočnoeuropskim zemljama, nastupila je financijska kriza 2007. i 2008. godine. Ubrzo je bilo jasno da će banke u ovom dijelu Europe završiti s velikim brojem NPL-ova; više osiguranih nego neosiguranih, jer su hipoteke obično veće od osobnih zajmova.

„Financijske institucije kod nepovoljnih kredita mogu uvijek malo odgoditi dan obračuna, ali u jednom se trenutku moraju proglasiti lošim kreditima i moraju se provesti računovodstvene odredbe“, objašnjava Ramcke. Između 2008. i 2013. godine, NPL kao postotak bruto zaduženja porastao je s približno 3% na gotovo 17% u Mađarskoj i Bugarskoj te na 20% u Rumunjskoj, u Njemačkoj je zabilježen rast od 2%, a u Grčkoj je NPL porastao na 35% ukupnog zaduženja.

Marwin Ramcke ima velika predviđanja u vezi s istočnoeuropskim financijskim tržištima. Član uprave EOS Grupe prisjeća se kako je tvrtka tek zakoračila na istočnoeuropsko tržište loših kredita (engl. non-performing loan – NPL) kada joj se pridružio 2007. godine. „Tada je 80 posto prihoda dolazilo iz Njemačke, no narednih godina očekujem da će s ovog tržišta dolaziti tek jedna trećina, dok će ostatak prihoda pritjecati iz zapadne i istočne Europe“, pojašnjava Ramcke.

Otkad je prošle godine preuzeo odgovornost za srednju i istočnu Europu, Ramcke je inzistirao na još jednoj važnoj promjeni za EOS u istočnom dijelu Europe. Nakon što se u više od 15 zemalja pozicionirao kao lider u području otkupa neosiguranih potraživanja (osobni zajmovi, obveze po kreditnim karticama), EOS je u 2016. godini kupio prve portfelje loših potraživanja osigurane stambenim i poslovnim nekretninama. Ramckeov primjer počeli su slijediti i drugi.

Očekuje se udvostručenje prihoda u zemljama SEE

EOS trenutačno upravlja osiguranim potraživanjima u Rumunjskoj, Bugarskoj, Makedoniji, Hrvatskoj, Srbiji, Mađarskoj, Slovačkoj, Češkoj i Poljskoj, odnosno na devet od 15 EOS-ovih tržišta u srednjoj i istočnoj Europi.

„Želimo nastaviti kupovati loša potraživanja na svim ovim tržištima. Tijekom iduće dvije godine zaista vjerujem kako ćemo upravljati neosiguranim i osiguranim potraživanjima u svih 15 zemalja“, ističe Ramcke te dodaje kako bi se tom popisu mogle pridružiti još neke države, ako se ukažu prave prilike.

U financijskoj godini 2016./2017. EOS je kupio istočnoeuropska potraživanja nominalne vrijednosti od 1,8 milijardi eura, što čini jednu trećinu ukupnih EOS-ovih nominalnih kupnji, odnosno više od dvostruke nominalne vrijednosti stečene u ovom dijelu Europe u usporedbi s prethodnom financijskom godinom. Godišnja se prodaja u regiji povećala za gotovo 20 posto, odnosno na 131,1 milijun eura u razdoblju od 2016. do 2017., gotovo više od petine ukupne prodaje EOS Grupe. Pretpostavka je da će i dosad neobjavljene brojke pokazati kako se dobit prije oporezivanja (EBT) udvostručila u istočnoeuropskim zemljama u razdoblju od 2017. do 2018. godine.

Pritisak Europske unije pomogao je u pokretanju tržišta

„Istovremeno su se smanjile kamatne stope, a međunarodni investicijski fondovi su željeli ulagati u loša potraživanja u istočnoj Europi u nadi da će postići dobre rezultate. Dodajte svemu tome pritisak Europske centralne banke i drugih regulatornih tijela na banke koje drže NPL-ove; u jednom trenutku imate prodavače koji se odlučuju na prodaju svojih potraživanja, tako da su ih kupci napokon mogli kupovati“, dodaje Ramcke. Trgovina osiguranim NPL-ovima u istočnoeuropskim je zemljama uistinu krenula uzlaznom putanjom 2015. i 2016. godine.

„Kada su istočnoeuropske banke počele prodavati osigurane NPL-ove, bili smo u mogućnosti iznimno brzo reagirati kako bismo osigurali udio novog tržišta. Naša je prednost bila u desetogodišnjem iskustvu u trgovanju osiguranim NPL-ovima u Njemačkoj. Za razliku od brojnih drugih sudionika koji su pokazali interes za tržište osiguranih NPL-ova, EOS je godinama bio prisutan u 15 istočnoeuropskih zemalja i već je poznavao pravni okvir. Povrh toga, znali smo kako omogućiti dužnicima uspješnu otplatu dugovanja zahvaljujući našem poslovanju s neosiguranim potraživanjima, a poznavali smo i brojne banke koje su u tom trenutku već prodavale osigurane NPL-ove, kao i klijente s neosiguranog tržišta NPL-ova“, pojašnjava Ramcke.

Zašto je teže upravljati zaduženjem osiguranom imovinom

Za sva preklapanja između Ramckeovog poslovanja s neosiguranim i osiguranim NPL-ovima, on i njegov tim morali su se prilagođavati velikim razlikama. „Kod osiguranih NPL-ova procjene su teže ili barem skuplje budući da govorimo o pojedinačnim nekretninama koje morate analizirati. Neosigurani NPL-ovi obično su portfelji od nekoliko tisuća kredita, puno manjeg volumena, na koje se može primijeniti statistička analiza – ovdje je due diligence mnogo jednostavniji“, kaže Ramcke.

Nakon prvih osiguranih NPL poslova u Hrvatskoj i Rumunjskoj u 2016., EOS je uspostavio transakcijski centar sa sjedištem u Hamburgu. Riječ je o unificiranoj usluzi koja u istočnoeuropskim zemljama doprinosi procjeni i upravljanju osiguranim NPL-ovima.

Povrh toga, FinTech inovacije poput EOS-ova softvera za naplatu potraživanja Kollekto Plus i njegovo Analitičko središte pomogli su zaposlenicima u istočnoj Europi u upravljanju korisnicima i njihovim planovima otplate kako za neosigurane, tako i za osigurane NPL-ove.

Neki kupci nestrpljivo čekaju ulazak u tržište NPL-ova

„Tržište NPL-ova odvija se u ciklusima i svako je tržište u drugačijoj fazi ciklusa prekomjernog pozajmljivanja s jedne strane i banaka koje sređuju svoje knjige zaduženja, s druge strane. Zato je dobro obuhvaćati raznovrsna geografska područja“, kaže Ramcke. U bliskoj budućnosti vidi potencijal u mogućnostima kupnje u zemljama poput Mađarske i Hrvatske, iako se boji da će konkurencija između međunarodnih ulagača u osiguranim NPL-ovima ostati intenzivna, zahvaljujući niskim kamatama.

„Ključ je ostati discipliniran u sektoru financija, procijeniti kada ulaganja više neće ostvariti željeni povrat. Važno je ne izgubiti živce kada ne ostvarite željeni rezultat na jednoj ili dvije dražbe“, ističe Ramcke i dodaje kako zbog pritiska oko ulaganja, fondovi plaćaju iznimno visoku cijenu za loša potraživanja.

„Ono što me iznenadilo u poslovanju na području istočnoeuropskih zemalja je samouvjerenost, odnosno, prevelika samouvjerenost nekih međunarodnih fondova prilikom određivanja cijene loših kredita. Neki su djelovali nestrpljivo i nastojali osigurati NPL-ove u svom portfelju po bilo kojoj cijeni, budući da kamate ostaju niske. Vidjet ćemo tko je bio u krivu, a tko u pravu nakon sljedeće financijske krize tržišta“, kaže Ramcke.

Povezane objave

Osigurani NPL-ovi – trendovi koji oblikuju tržište u 2018.

Hoće li 2018. biti godina u kojoj će se loši zajmovi napokon prepoznati kao prilika za legitimna...

Nastavi čitati

Biste li radije kupili kuću ili proputovali svijet? Kako se milenijalci nose sa zaduženjima?

Bezbrižni su, žive za trenutak i troše iznad svojih mogućnosti na iskustvo, umjesto da štede...

Nastavi čitati

Kako se riješiti dugova? Agenti iz pozivnog centra mogu vam pomoći

Zaprimiti obavijest agencije za naplatu potraživanja, poput EOS Matrixa, o preuzimanju vašeg duga...

Nastavi čitati

Join The Discussion

error: Content is protected !!